Průřez případů v období říjen až prosinec 2017

07.02.2018 15:02

V měsíci říjnu jsme se podíleli na již medializovaném případu, kdy Exekutorský úřad v Olomouci vystěhoval muže a ženu z ukončeného pronájmu zahrady v Olomoucké městské části Nový svět. V objektu o půdorysu 5x5m se měla nacházet smečka psů o neurčeném množství. Odhad byl do 10 ks. Úřady nikdy nebyly do objektu vpuštěny. Náš úkol byl odchytit, zabezpečit psy, nasadit jim obojky a vodítka. Poté měli být předáni zpět majiteli. Po 2 hodinové práci bylo odchyceno 13 psů, kteří nebyli zvyklí na vodítka a vůbec ne na pobyt venku mimo objekt. Z důvodu asocializace všech jedinců byl odchyt přerušen a exekutorovi doporučeno umístit psy do útulku. Jelikož majitel nesouhlasil, dostala akce zcela jiný směr, přesvědčit jej, že s takovým množstvím psů není možné zůstat na "ulici". Na štěstí pro všechna zvířata majitel souhlasil a dobrovolně se jich vzdal, bohužel si ponechal 2 psy. Naším přičiněním bylo nakonec umístěno celkem 19 psů, 7 koček a 19 slepic do náhradních zařízení. Tímto chceme poděkovat za rychlou reakci a pomoc s umístěním Lize na ochranu zvířat v Olomouci, organizaci Zastavme utrpení z.s. a Depozitu MVDr. Jitky Tesaříkové.

Další zajímavou spoluprácí s Veterinární klinikou MVDr. Michaela Mazocha, kterou se můžeme prezentovat, byla účast na odchytu rysů v Olomoucké ZOO, po polomu 16.10. 2017. ZOO postihla lesní kalamita a popadané stromy rozbily výběh rysů, hrozil jejich útěk a proto bylo nezbytné všechny 4 kusy dálkově narkotizovat a přemístit do náhradních prostor. V měsíci říjnu a listopadu jsme pak asistovali lékařům v ZOO ještě 13x. Mimo jiné jsme prováděli transport rodícího kotula veverovitého k císařskému řezu na kliniku, narkotizaci vlků před transportem do ZOO v Německu atd.

V listopadu jsem prováděli odchyt nebezpečného psa v Brodku u Prostějova. Nalezená stafordšírská teriérka se během dvou dnů proměnila z milého stvoření na psa hlídajícího prostor šatny zaměstnanců obce. Obsadila křeslo a do šatny nehodlala již žádnou osobu pustit, musela být imobilizována narkotizační střelou.

První týden v prosinci se stal nejvytíženějším z celého roku. V pondělí jsme převáželi úraz štěněte maltezského psíka po pádu z druhého patra. Pes po ošetření a následné hospitalizaci vyvázl bez újmy na zdraví. V podvečer téhož dne jsme prováděli odchyt výmarského ohaře v Hlubočkách, který utekl majitelce k sousedům za hárající fenou. Fena byla zavřená v kotci a pes se jal hájit její čest a nikoho k ní nechtěl pustit. Přivoláni jsme byli až po nešťastném pokusu strážníků, které pes pokousal. Psa bylo nezbytné narkotizovat střelou, protože neposlechl ani majitelku. Následující den jsme prováděli transport křížence z Náměště na Hané k ošetření po autoúraze, jednalo se o komplikovanou zlomeninu pánve a stehenní kosti. V dalším dnu jsme byli přivoláni Městskou policí Litovel k úrazu německého ovčáka, který bezvládně ležel na silnici. Policie se domnívala, že pes byl sražen autem a strážníci měli obavy z jakékoli neodborné manipulace se zvířeteme, aby nedošlo k dalšímu poranění. Po příjezdu a probuzení pacienta cinkajícím vodítkem bylo zjištěno, že se jedná o obezní starší fenu, která měla zjevně potíže s klouby pánevních končetin a pouze si chtěla asi odpočinout. Další raritou byl odchyt německého ovčáka v Bystrovanech. Před pátou hodinou ranní nás přivolala paní starostka, kterou informovala přivolaná Policie ČR. Pes leží před vchodovými dveřmi rodinného domu a majitelé domu nemohou otevřít dveře. Pes byl na místě bez komplikací odchycen a umístěn do vozidla na vodítku. V průběhu odchytu kolem policejního vozu a naší sanitky několikrát projel "podivný" muž na kole, z kterého se až po dokončení zásahu a provedení zápisu s paní starostkou vyklubal majitel psa. A o co větší rarita, byl to soused oznamovatele z vedlejšího domu.