Zajímavosti červen až prosinec 2018

26.01.2019 16:33

Před druhou částí roku nás dělil poslední měsíc, který byl ve znamení otrávených koček v městské části Neředín. Městská policie nás přivolala ke 3 případům nemocných koček, které projevovaly neurologické potíže a při tom byly velmi agresivní. Po odchycení byly převezeny k ošetření na kliniku MVDr. M. Mazocha.

Starosta obce Lipina nás požádal o odchycení psa, který se několik dnů "zabydlel" na terase soukromého domu. Majitelka domu se bála o zdraví svých dětí a svého staršího psa. Po rozvaze taktiky padla volba na střelu foukačkou z okna domu směrem na terasu. Pes byl bázlivý a při našem příchodu terasu opustil. Avšak né na dlouho, protože se záhy objevil u vchodových dveří v momentě kdy jsme je za sebou chtěli zavřít. V té chvíli byla foukačka použita a bylo vyhráno, ulehl na své oblíbené terase. Poté byl převezen do útulku v Olomouci.

červenec

Velkou úlevu po odchytu jsme prožili při imobilizaci dalmatina v Nových Dvorech městyse Náměšť na Hané. Původně jsem byli vyzváni k odvozu psa, kterého se podařilo uzavřít v zahradě domu, jenže majitelka si situaci rozmyslela a těsně před naším příjezdem psa pustila. Pes se pohyboval v poli vedle domu.Po obhlídce terému jsme se za ním vydali autem a požádali pomocníka, aby zůstal pod lesem na cestě a pozoroval psa, kdyby se vydal do polí s obilím, přejeli jsme přes horizont a během jízdy se podařila aplikace střely, pes však zpanikařil a vběhl do pole nad horizontem, kde se nám ztratil. Spoléhali jsem na pomocníka, který byl u lesa. Bohužel, když nás pomocník ztratil z dohledu, odešel...Štěstí bylo všímavého myslivce, který našel spícího psa zhruba 30 minut po nástřelu na druhém konci vesnice. Informoval úřad a psa jsme následně bezpečně dopravili do útulku v Olomouci.

V Náměšti jsme 2x ošetřovali a následně převáželi psa NO, který trpěl silnými epileptickými záchvaty.

srpen

V nočních hodinách horkého léta nás požádala o pomoc obec Lutín. Do večerky v Třebčíně vběhl poraněný, krvácející labrador, který se schoval ve sprchovém koutě v zázemí zaměstnanců večerky. Vyděšeným obchodníkům nepomohla ani přivolaná policie. Psa jsme vyvedli na odchytové tyči, která později nebyla ani třeba. Poranění byla na tlapkách, byly spálené od  horkého asfaltu. Tulák byl umístěn do obecního kotce.

Zajímavou akci nám připravil divoký kocour, kterého nalezla majitelka vozu Škoda Fabia. Kocour se v noci dostal podběhem do motorového prostoru a z důvodu vlastní obezity se již nedokázal otočit a vylézt zpět stejnou cestou. Zůstal zaklíněn. Na pomoc nás přivolala Městská policie. Kocour na sebe nenechal sáhnout, kousal a sekal do všeho co se jen přiblížilo. Musel být narkotizován, aby se uvolnilo svalstvo a bylo možné ho vytáhnout úzkým prostorem mezi částmi motoru. Následně byl krátkodobě hospitalizován a předán útulku. Majitelka si musela nechat zkontrolovat vozidlo.

K naší práci patří i převozy uhynulých zvířat k asanaci nebo do krematoria. Jedná se o majitele, kteří nemají možnost odvozu nebo pozemek, kde by si mohli miláčka pochovat. Fiaskem zkončila událost, která nás velmi šokovala a zanechala šrám na naší činnosti. Z Náměště na Hané jsme odvezli uhynulého psa, kterého majitelka měla několik dnů v průjezdu. Vše proběhlo bez potíží, pes byl zabalen a odvezen k asanaci. V měsíci listopadu jsme obdrželi dopis, kterým nás vyzval Zdravotní ústav resp. Hygienická stanice v Olomouci k podání vysvětlení. Byli jsme obviněni ze zanedbání povinností při provádění asanace. Dle hygieny bychom v domácnostech při převzetí kadaveru měli provádět desinfekci a desinsekci prostor, kde zvíře žilo. Majitelku totiž po asi 14. dnech od našeho převozu navštívili sociální pracovníci, na které v průjezdu začali skákat blechy, následně podali podnět hygienikům. Blechy měly pocházet z odvezeného psa. Hygienik potřeboval najít viníka a začala úřední mašinérie. Musíme upozormit, že tyto věci neprovádíme, natož vstupovat do objektů a provádět postřik proti parazitům. Za chov, ustájení a zdravotní stav zvířete dle veterinárního zákona zodpovídá chovatel. Úředník si však stojí za svým výkladem zákona a do dnešního data nevíme, jak se celá kauza vyřeší.

září

Krásnou sobotu dopoledne jsme strávili odchytem bobra v arálu Farmaku v Černovíře. Na výzvu hasičů Farmak jsme dorazili na místo. Bobr spadl do vlakové točny /v podstatě se jedná o nádrž kruhového tvaru s točnou o průměru asi 20m/. Točna byla nefunkční, nacházelo se v ní asi 30cm dešťové vody.Bobr se zde cítil dobře, občas si zaplaval, občas vylezl ke kraji. Odchyt do sítě se nezdařil, musela se odčerpat alespoň polovina vody, což trvalo přes hodinu. Od HZS jsme si zapůjčili podběrák, který nám taktéž moc nepomohl, bobr měl vodu zmapovanou a věděl kde se nachází různé prohlubně i šachty. Nakonec jsme se rozhodli pro imobilizaci narkotizační střelou. Bobr vždy vylezl z vody pod most točny do velmi nízkých prostor, kam nebylo možné vlézt. Zabezpečili jsme únik do vody a použili střelu. Vše se zdařilo. Bobr si projel Olomouc na našem vozíku, vyspal se a následně byl vypuštěn zpět ke břehům řeky Moravy.

Odchytem rotwajlera nás zaměstnala Městská policie, která byla přivolána odchytit psa, který ohrožoval nakupující v obchodním domě Baumax. Pes se dostal na parkoviště a zde byl udržován pod kontrolou stážníků. Po našem příjezdu jsme byli přesvědčováni zaměstnanci, že se pes musí narkotizovat. Přistoupili jsme k němu s pamlsky a jednoduchým chvatem mu byla navlečena smyčka z vodítka. Pes byl převeden do vozidla k přepravě do útulku.

říjen

Městská policie Olomouc nás požádala o odchyt psa, který se pohyboval na Tř. Míru u parkoviště hřbitova. Foxteriér byl bázlivý a při ústupu útočil ze zadu. Po dlouhém přemlouvání na pamlsky a současně přivolaných dvou hlídek strážníků se jej podařilo udržet na místě v poli a získáním důvěry bylo možné na 4m použít foukačku. Hrozilo nebezpečí útěku na rušnou Tř. Míru. Následně byl bezpečně dopraven do nedalekého útulku.

Obec Huzová objednala přepravu psa do útulku v Olomouci. Důvodem byla hospitalizace majitele.

prosinec

V podvečer nám zavolala majitelka britského kocoura, který spadl z prolézačky, leží na zemi a nehýbe se. Majitelka byla velmi rozrušená a nedokázala posoudit zda dýchá. Dojezd na místo byl 18 min. Kocour byl již po smrti. Zjistilo se, že ve spánku spadl asi z 1,8m výšky a přitom narazil do hrany televizního stolku, který mu zlomil vaz.